در کدام سفرها همراه داشتن کارت واکسن یا PCR منفی ضروری است؟
توسعه واکسیناسیون عمومی در کنترل مدیریت بیماری کرونا از اهمیت بالایی برخوردارست. به همین دلیل طرح مدیریت هوشمند کرونا، برمبنای دو شاخص اصلی واکسیناسیون و اجرای پروتکلهای بهداشتی، تدوین و در کشور اجرائی شده است.
به گزارش سلامت باشی به نقل از ایسنا، در طرح مدیریت هوشمند کرونا که بگفته وزارت بهداشتی ها از ۱۵ آذر ماه ۱۴۰۰، شروع و جزئیات آن اعلام شده است، کارهای شغلی در تمام شرایط پاندمی به شرط رعایت پروتکلهای بهداشتی و انجام واکسیناسیون منعی ندارد. از طرفی بعنوان یک اصل کلی انتقال ویروس های تنفسی از انسان به انسان بطور عمده بوسیله ریز قطرات تنفسی، سرفه، عطسه، تخلیه ترشحات بینی و دهان و لمس اشیاء آلوده اتفاق می افتد.
باید توجه کرد که ویروس کرونا می تواند در فاصله ۲ متری منتقل شود. از دیگر راه های انتقال، حضور در فضای بسته با هوای راکد در صورت حضور فرد بیمار و ناقل است. باتوجه به شیوع نوع دلتا و انواع سوش های دیگر کرونا، شدت و سرعت انتقال ویروس بیشتر شده است. بدین سبب علاوه بر پوشش مناسب واکسیناسیون جامعه، رعایت فاصله ۲ متر با دیگران، استفاده مستمر از ماسک در اماکن عمومی و خصوصاً در فضاهای بسته، ضدعفونی دست و گندزدایی محیط و سطوح مشترک، کنترل تهویه مناسب محیط های بسته، سالن ها و راهروهای مسقف باید در اولویت راه های کنترل قرار گیرد.
حمل و نقل عمومی و مواجهه طولانی مدت افراد با یکدیگر در محیطی بسته، می تواند از زمینه های خطر در انتقال ویروس باشد.
به همین دلیل پروتکل بهداشتی مبارزه با کووید، فاصله گذاری و الزامات سلامت محیط و کار در حمل و نقل برون شهری شامل زمینی، ریلی، هوایی و دریایی در طرح مدیریت هوشمند محدودیت ها، از طرف وزارت بهداشت اعلام گردید.
هدف و دامنه کاربرد مدیریت هوشمند کرونا
هدف از تدوین این پروتکل، مدیریت، کنترل و نظارت هوشمند بیماری کووید- ۱۹ بمنظور ایجاد تعادل در حفظ و صیانت از سلامت افراد جامعه و بازگشت به روند زندگی عادی است. این راهنما از طرف معاونت بهداشت وزارت بهداشت، جهت پیشگیری و کنترل بیماری کووید-۱۹ (کرونا ویروس) در پایانه های مسافربری شامل فرودگاه، ایستگاه های قطار و اتوبوس و همه پایانه های برون شهری بوده و سایر قوانین بخشنامه ها، مقررات و دستورالعمل های در رابطه با بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای به قوت خود باقی است.
لزوم رعایت فاصله گذاری فیزیکی برای قطع زنجیره کرونا
یکی از راه های کاهش مواجهه و قطع زنجیره انتقال کرونا، رعایت فاصله گذاری است. این اماکن جزء یکی از اماکن تجمع محسوب شده که می تواند سبب انتقال بیماری شود. از طرفی حفظ سلامت آحاد جامعه از اهمیت بالایی برخوردارست. لازم است مقررات ویژه ای بوسیله فاصله گذاری اجتماعی علاوه بر رعایت اصول بهداشتی برای کاهش مواجهات در نظر گرفته شود.
نحوه مسافرگیری هواپیما، قطار و اتوبوس در طرح مدیریت هوشمند کرونا
در این راستا لازم است موارد زیر رعایت شود:
- کاهش مواجهه چهره به چهره کارکنان و استفاده حداکثری از تلفن، شبکه های اجتماعی و ویدئو کنفرانس برای برگزاری جلسات حتی برای کارکنانی که در داخل یک ساختمان کار می کنند.
- رعایت فاصله ۲ متر و فضای ۴ مترمربع به ازای هر نفر در ارائه کلیه خدمات مربوط به بازرسی، تهیه بلیط، تحویل بار و غیره.
- محدودیت ظرفیت حمل مسافر توسط قطار، اتوبوس و هواپیما باتوجه به وضعیت پوشش واکسیناسیون عمومی و بر طبق مصوبات ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا خواهد بود.
تبصره یک: پذیرش مسافر در سفرهای برون شهری (شناورها، اتوبوس ها و قطار) حداکثر ۸۰ درصد ظرفیت تا پوشش واکسیناسیون عمومی به بالای ۸۰ درصد برسد (در آن زمان ظرفیت پذیرش ۱۰۰ درصد خواهد شد). البته در هواپیما پذیرش مسافران ۱۰۰ درصد است.
تبصره دو: کوپه های قطار برای خانواده شامل محدودیت تبصره ۱ نخواهد بود.
- فاصله گذاری بین افراد در صندلی های پایانه های مسافربری بصورت یک در بین (رعایت فاصله حداقل یک متر) رعایت شود و از تجمع افراد در محل های مذکور جلوگیری شود.
- در قسمت بازرسی مسافران گیت های کنترل ساک، بلیط و تحویل بار، رعایت فاصله حداقل ۲ متر در صف های مذکور الزامی است.
- در قسمت تشخیص هویت و بازرسی با افزایش مامور تشخیص هویت و بازرس اطمینان حاصل شود که صف تشکیل نمی گردد.
- سفارش می شود بازرسی بدنی با تجهیزات الکترونیکی صورت گیرد و تمامی کارکنان بازرسی در قسمت ورودی پایانه از وسایل حفاظت شخصی همچون ماسک فیلتردار و دستکش استفاده کنند.
- بمنظور رعایت فاصله ۲ متر باتوجه به ظرفیت اتاق مادر و کودک (اتاق شیردهی) از اجتماع افراد در اتاق مذکور ممانعت شود.
شرایط پذیرش مسافران در ناوگان حمل و نقل برون شهری
هوایی:
- در پروازهای داخلی ارائه PCR منفی حداکثر ۷۲ ساعته یا کارت واکسن لازم است.
- در پروازهای خارجی ارائه PCR منفی حداکثر ۹۶ ساعته و کارت واکسن لازم است.
زمینی:
- ارائه PCR منفی حداکثر ۷۲ ساعته یا کارت واکسن لازم است.
دریایی:
- برای سفرهای خارجی ارائه PCR منفی حداکثر ۹۶ ساعته و کارت واکسن لازم است.
-برای سفرهای داخلی ارائه PCR منفی حداکثر ۷۲ ساعته یا کارت واکسن لازم است.
الزامات غربالگری، مراقبت و بازتوانی
غربالگری شاغلین در همه گیری کووید- ۱۹:
- کارکنان در صورت بروز هرگونه علایم مشکوک تست سریع تشخیص کووید- ۱۹ را انجام دهند.
- پس از گذشت ۱۴ روز از شروع علایم در صورت بهبودی بیمار، نیاز به ارائه تست PCR منفی بمنظور آغاز به کار نیست.
مراقبت از گروههای لطمه پذیر:
دو گروه زیر با گواهی پزشک معتمد بعنوان افرادی که در معرض مبتلاشدن به بیماری کووید-۱۹ قرار دارند در نظر گرفته شده اند:
الف) بیماران با بیماری زمینه ای شامل بیماری قلبی– عروقی، فشارخون، دیابت، بیماریهای تنفسی زمینه ای و افراد با BMI بالای ۴۰.
ب) بیماران با نقص ایمنی شامل افراد تحت درمان با کورتیکواستروئید بیش از ۱۲.۵ mg پردنیزولون در روز بیش از دو هفته، شیمی درمانی، بدخیمی ها و پیوند اعضا.
در صورت عدم امکان دورکاری شرایط محیط کار برای این افراد به شکلی فراهم گردد که حداقل تماس را با سایر افراد داشته باشند. تغییر شغل موقت در محیط کاری یا تغییر محل کار به محیطی با شرایط تهویه مناسب تر و کم جمعیت تر می تواند کمک کننده باشد.
بازتوانی در شاغلین با سابقه کووید-۱۹:
تمامی شاغلین پس از مبتلاشدن به بیماری کووید-۱۹ لازم است بعد از طی دوران درمان و نقاهت جهت بازگشت به کار بر طبق آخرین نسخه "راهنمای بازگشت به کار شاغلین با احتمال مبتلاشدن به کووید-۱۹ " ابلاغی از وزارت بهداشت توسط پزشک مورد ارزیابی قرار گیرند.
موارد مربوط به اقدامات کنترلی سلامت محیط و کار
- بهداشت فردی
از ورود افراد بدون ماسک ممانعت به عمل آید، در حد امکان اهتمام شود بلیط بصورت تلفنی یا الکترونیکی رزرو شود، خدمت دهنده موظف است کارت واکسن یا تست PCR منفی ۷۲ ساعته را به ناظر/ ناظرین ارائه کند، کلیه کارکنان موظف به انجام واکسیناسیون هستند، استفاده از ماسک برای کلیه کارکنان و مراجعین الزامی است، از دست دادن و روبوسی کردن با یکدیگر پرهیز کنید، درصورت مواجهه با افراد بیمار تا زمان رسیدن آمبولانس یا انتقال به مراکز درمانی، فرد بیمار تا حد امکان در یک مکان جدا از سایرین نگه داشته شود، شستن مرتب دست ها با آب و صابون و یا استفاده از مواد ضدعفونی کننده بر پایه الکل، تا حد امکان پرداخت ها بصورت غیرنقدی صورت گیرد، استفاده از سیستم اتوماسیون اداری و حداقل استفاده از کاغذ بمنظور جلوگیری از انتشار احتمالی، استفاده از وسایل حفاظت شخصی همچون ماسک توسط کلیه پرسنل شاغل الزامی است و ترجیحا مواد ضدعفونی کننده بر پایه الکل به همراه داشته باشند، داشتن کارت بهداشت برای کلیه دست اندرکاران موادغذایی در پایانه ها الزامی است، برای ثبت حضور و غیاب پرسنل ترجیحا از سیستم تشخیص چهره استفاده شود، برای تماس با دستگیره های در، کلیدهای آسانسور و نظایر آن از دستمال کاغذی استفاده شود، کلیدهای آسانسور و مواردی نظایر آن ترجیحا غیرلمسی باشد، استفاده از دستمال کاغذی هنگام عطسه یا سرفه کردن الزامی است، چنانچه دستمال وجود نداشت از قسمت داخلی آرنج موقع سرفه و عطسه استفاده کنید، از تماس دست ها با چشم، دهان و بینی خودداری شود.
- بهداشت مواد غذایی:
در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی مستقر در پایانه رعایت ضوابط دستورالعمل ها و پروتکلهای بهداشتی مربوط به اینگونه مراکز الزامی است.
بر این اساس نمک، فلفل، سماق، قند، شکر و آب شرب ترجیحا در بسته بندی های یک بار مصرف باشد، در صورت توزیع غذا در پایانه ها باید بصورت بسته بندی صورت گیرد و متصدیان توزیع غذا دارای وسایل حفاظت فردی (ماسک و دستکش) باشند، فعالیت مراکز فوق برمبنای طرح محدودیت هوشمند خواهد بود.
- بهداشت ابزار و تجهیزات:
آشپزخانه ها و محل های سرو غذا در این مراکز موظفند جهت سرو غذا از لیوان، قاشق، چنگال و کارد ظروف یک بار مصرف استفاده کنند. آشپزخانه ها و محل های سرو غذا موظفند بعد از هر سرویس دهی کلیه ظروف طبخ و آماده سازی موادغذایی را شستشو و گندزدایی نمایند، از سفره یک بار مصرف برای میز غذاخوری استفاده گردد و باید بعد از هر بار استفاده تعویض گردد، شست وشو و گندزدایی پرده ها، فرش نمازخانه و نظایر آن (در صورت وجود) در تواتر زمانی مناسب ضرورت دارد.
همچنین گندزدایی روزانه نیمکت ها و صندلی های محوطه پایانه صورت گیرد، جهت توزیع غذا و نوشیدنی از ظروف یک بار مصرف مجاز استفاده گردد، وسایل نظافت مورد استفاده بعد از هر بار استفاده گندزدایی شود، در نمازخانه ها استفاده از مهر و سجاده شخصی و چادر شخصی کاملا ضرورت دارد و کلیه مهرها، کتب، ادعیه و وسایل مشترک مذکور بصورت موقت جمع آوری گردد، در صورت وجود سالن های ورزشی وسایل و تجهیزات هر دو ساعت یکبار و در آخر شیفت کاری گندزدایی شوند، در صورت وجود رختکن و حمام استفاده از وسایل بهداشتی شخصی ضروری می باشد، سطل های زباله دردار، پدالی، همراه با کیسه زباله استفاده گردد.
سطوح زیر ابتدا تمیز و سپس گندزدایی شوند:
نشیمن صندلی، دسته های صندلی، پشتی صندلی (قسمت پلاستیکی یا فلزی)، قفل کمربندهای ایمنی، چراغ ها و کنترل ها، کلید احضار مهماندار و محفظه بالای سر، دیواره و پنجره ها، در صورت استفاده سرویس بهداشتی توسط مسافر بیمار، درها، دستگیره ها، نشیمن توالت، محل تعویض پوشک، دستشویی و دیوارها و کانتر گندزدایی شود، از بین بردن هرگونه آلودگی از کف کابین.
در عین حال دور ریختن دستکش ها، دستمال کاغذی و ماسک آلوده در کیسه زباله محکم و بدون درز و نشت ضروری می باشد، پس از اتمام کار دست ها را با آب و صابون بشویید یا با ماده ضدعفونی کننده بر پایه الکل تمیز کنید.
- بهداشت ساختمان:
نصب تابلوهای آموزشی نحوه پیش گیری از انتقال بیماریهای تنفسی به تعداد کافی در محل، استفاده از سیستم تهویه یا باز گذاشتن پنجره ها در قسمت های اداری فرودگاه، ایستگاه های قطار و اتوبوس بمنظور تهویه مناسب محل، نصب راهنمای شست وشوی دست ها به تعداد کافی در محل سرو مواد غذایی و خدمات بهداشتی، تهویه مناسب خدمات بهداشتی، خدمات بهداشتی بصورت مجزا گندزدایی شوند، پیش از کشیدن سیفون توالت فرنگی در آنرا بگذارید تا میکروب ها در هوا پخش نشوند، سطوح دارای تماس مشترک ابتدا با دستمال تمیز و خشک شده و سپس گندزدایی شود، نصب مواد ضدعفونی کننده دست با پایه نگهدارنده به تعداد مناسب در ورودی ها و خروجی ها، گندزدایی مستمر محیط داخلی پایانه و تجهیزات مرتبط حداقل روزی یکبار، گندزدایی محل انبار هواپیما به ویژه در پروازهای خارجی پس از تخلیه بار، گندزدایی بارهای رسیده به ویژه در پروازهای خارجی به صورتی که کلیه سطوح بارها به مواد گندزدا آغشته شود، نسبت به تعبیه سیستم لوله کشی صابون مایع و دستمال کاغذی در سرویس هایی بهداشتی اقدام گردد، سفارش می شود شیر آب روشویی خدمات بهداشتی ترجیحا از نوع پدالی پایی و یا چشمی باشد، دفع پسماندها باید به شیوه بهداشتی در سطل های دردار و پدالی صورت پذیرد و کلیه پرسنل مسئول درباب جمع آوری و دفع پسماند رعایت تمامی ملاحظات بهداشتی در آخر هر شیفت را در دستور کار قرار دهند.
همچنین در محل های تجمع نظیر نمازخانه گندزدایی در فواصل اقامه هر وعده نماز پیش بینی شود، هوای آسانسور باید تهویه مناسب داشته باشد و مرتبا گندزدایی شود، عملیات سوخت گیری وسائط نقلیه در پمپ بنزین ها و جایگاه های سوخت باید فقط توسط متصدیان جایگاه ها صورت پذیرد، اتاقک های سیگار غیرفعال گردند. در عین حال اتاق مادر و کودک هر هشت ساعت یکبار با مواد گندزدا با پایه الکل گندزدایی گردد، در قسمت صندوق امانات لازم است کلیه وسایل کوچک پیش از تحویل گرفتن در داخل کیسه های نایلونی قرار گیرند.
- تهویه:
- فراهم کردن امکان استفاده حداکثری از تهویه طبیعی در مراکز مذکور همچون پایانه ها بوسیله نصب پنجره های بازشونده به میزان حداقل ۴۵ درجه و با مساحت ۱۰ الی ۲۰ درصد مساحت کف به شکلی که به ازای هر یک از کارکنان و مراجعان حداقل ۱۰ لیتر در ثانیه هوا تامین گردد.
- فراهم نمودن امکان استفاده حداکثری از تهویه ۲ طرفه (باز نمودن پنجره های متقابل همزمان) در مراکز فوق به شکلی که به ازای هر یک از کارکنان و مراجعان حداقل ۱۰ لیتر در ثانیه هوا تامین گردد.
- فراهم نمودن امکان تعویض هوای محیط با هوای آزاد در مراکز فوق حداقل به اندازه ۶ بار در ساعت و یا به ازای هر یک از کارکنان و مراجعان حداقل ۱۰ لیتر در ثانیه هوا تامین گردد.
- در صورتیکه تعداد پنجره ها کافی نباشد با نصب اگزاست فن های مکشی با دبی مناسب به سمت خارج از ساختمان مراکز فوق به شکلی که به ازای هر یک از کارکنان و مراجعان حداقل ۱۰ لیتر در ثانیه هوا تامین و یا ۶ بار در ساعت تعویض و جابه جا گردد.
- از قرار دادن فن به طریقی که بطور بالقوه موجب جریان مستقیم هوا از یک شخص به شخص دیگری شود، خودداری گردد. استراتژی مناسب استفاده از فن های پنجره ای و هدایت هوای داخل به بیرون ساختمان است.
- نظارت دقیق بر تعداد افرادی که همزمان از آسانسور استفاده می کنند(حداکثر ۵۰ درصد ظرفیت).
- نصب تابلوهای هشدار دهنده در کلیه آسانسورها بمنظور رعایت تعداد حداکثر افراد و همین طور عدم صحبت با یکدیگر و تلفن همراه.
- استفاده از فن های مکشی و یا دستگاه های تصفیه هوای مجهز به فیلتر هپا با توان مناسب در کلیه آسانسورهای ساختمان مراکز فوق و روشن نمودن آن در تمام ساعات کار فعالیت.
- در فضاهایی که نمی توان تهویه و جابجایی هوای آزاد را به میزان کافی انجام داد، میزان دی اکسید کربن موجود در هوا پایش شود و از دستگاه های تصفیه هوای مجهز به فیلتر هپا متناسب با اندازه ساختمان مراکز فوق و به تعداد کافی استفاده گردد.
- سفارش می شود با عنایت به این که در فصل پاییز و زمستان امکان باز نمودن پنجره ها فراهم نیست، دستگاه های تصفیه هوای مجهز به فیلتر هپای استاندارد برای نصب در اتاق های فاقد پنجره ساختمان مراکز فوق به تعداد کافی خریداری و نصب شود.
- باتوجه به ارتباط غلظت دی اکسید کربن موجود در هوا با تعداد افراد حاضر در محل و نحوه تهویه، پیشنهاد می گردد بمنظور اطمینان از تهویه مناسب، غلظت دی اکسید کربن در هوای واحدهای مختلف پایش شود.
- کلیه خدمات بهداشتی مجهز به اگزاهاست فن به تعداد کافی و با ظرفیت مناسب بوده و در زمان فعالیت مراکز فوق روشن باشد.
نکات مهم در رابطه با مشاغل گروه حمل و نقل عمومی در طرح مدیریت هوشمند کرونا
- مراکز موضوع این پروتکل به شرط انجام واکسیناسیون شاغلین یا تست PCR منفی معتبر حداکثر ۷۲ ساعته و رعایت پروتکل حاضر، مجاز به فعالیت هستند.
- مشاغل این گروه برای ادامه فعالیت دارای کارت واکسیناسیون یا تست PCR منفی معتبر حداکثر ۷۲ ساعته باشند.
- مشاغل این گروه مورد بازرسی سطح بندی شده قرار خواهند گرفت. (متصدی واحد، بازرسان اتحادیه و اتاق اصناف و بازرسان وزارت بهداشت).
- در صورت عدم توجه به واکسیناسیون یا تست PCR منفی معتبر حداکثر ۷۲ ساعته با واحد مربوطه مطابق مصوبات ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا بعنوان عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی برخورد خواهد شد. (از جمله اقدامات قانونی مانند عدم تمدید کارت بهداشت، صدور عدم صلاحیت مشاغل برای دریافت پروانه).
- مدیریت اماکن موضوع این پروتکل موظف است بمنظور نظارت بر حسن اجرای پروتکل حاضر از کارشناسان بهداشت محیط آزاد (دارای کد ممیزی و گواهینامه خود کنترلی و خود اظهاری بهداشتی یا نیروی خرید خدمت دفاتر خدمات سلامت) استفاده نماید. حضور این کارشناس بصورت تمام وقت در محل الزامی نیست، اما مستند بازرسی و نظارت باید همیشه در اختیار مدیر قرار گیرد.
- مسئولیت حسن اجرای پروتکل حاضر بر عهده مدیریت اماکن موضوع این پروتکل است.
- هنگام گندزدایی و نظافت، سالن ها باید خالی از افراد بوده و درها و پنجره ها باز گذاشته شوند و جهت تهویه بهتر هواکش نیز روشن باشد.
- از پاشیدن و ریختن محلول های گندزدا روی سطوح و کلیدها، تجهیزات برق دار و مواد ناسازگار و با احتمال انفجار و آتش سوزی اجتناب شود.
- بسته به وظایف کاری و مواجهه احتمالی، وسایل حفاظت فردی در مقابل ویروس شامل لباس، ماسک و در صورت نیاز برای نیروهای خدماتی عینک محافظ صورت تامین شود.
- ماسک، صابون و مواد شوینده کافی در اختیار کارکنان قرار داده شود.
- نظافت از یک نقطه شروع و در طرف یا نقطه مقابل به انتها رسد. (تِی را بصورت مارپیچی حرکت دهید).
- تِی هایی که برای نظافت کف اتاق، سالن و غیره استفاده می شود باید دارای چند " "سَر" اضافی باشند.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب