گزارش سلامت باشی؛

دیابت چراغ خاموش یارگیری می کند

دیابت چراغ خاموش یارگیری می کند

سلامت باشی: به گزارش سلامت باشی، شیوع دیابت بعنوان بیماری خاموش در استان مازندران بالاتر از میانگین کشوری بوده و افراد زیادی را درگیر آن کرده است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: روز جهانی دیابت در سال ۱۹۹۱ توسط IDF و سازمان بهداشت جهانی در پاسخ به نگرانی های فزاینده در مورد تهدید فزاینده بهداشتی ناشی از دیابت بوجود آمد.
میلیون ها نفر از افراد مبتلا به دیابت در سرتاسر جهان به مراقبت های دیابت دسترسی ندارند. افراد مبتلا به دیابت برای مدیریت وضعیت خود و جلوگیری از عوارض نیاز به مراقبت و حمایت مداوم دارند، همین طور ضروریست تا دارو، فناوری، حمایت و مراقبت در دسترس همه افراد مبتلا به این بیماری قرار گیرد.
طبق آمارها از هر ۱۰ بزرگسال در سرتاسر جهان یک نفر دیابت دارد. بیش از ۹۰ درصد دیابت نوع ۲ دارند. حدودا نیمی از آنها هنوز تشخیص داده نشده اند. در خیلی از موارد، دیابت نوع ۲ و عوارض آنرا می توان با اتخاذ و حفظ عادات سالم به تعویق انداخت یا از آن پیشگیری کرد. هنگامی که دیابت بموقع تشخیص داده نشود و درمان نشود، می تواند منجر به عوارض جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی شود.
برای افراد در معرض خطر دیابت نوع ۲ دانستن خطر و اقداماتی که باید انجام دهید برای پشتیبانی از پیشگیری، تشخیص سریع و درمان بموقع مهم می باشد. همین طور برای افراد مبتلا به دیابت، آگاهی و دسترسی به اطلاعات صحیح و بهترین داروها و ابزارهای موجود برای پشتیبانی از خود مراقبتی امری لازم است.

شواهد زیادی از مطالعات انجام شده در ایاالت متحده آمریکا، فنلاند، چین، هند و ژاپن وجود دارد که نشان میدهد تغییرات سبک زندگی و دستیابی به وزن بدن سالم و فعالیت بدنی متوسط می تواند به پیش گیری از ابتلاء به دیابت نوع ۲ در افراد در معرض خطر کمک نماید.
کاهش خطر ابتلاء به دیابت نوع ۲ شامل یک رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی منظم است، حفظ وزن سالم بسیار اهمیت دارد برای اینکه اضافه وزن وچاقی خطر را بیشتر می کند. حتی یک کاهش وزن کوچک می تواند تفاوت بزرگی بوجود آورد. غربالگری ها و معاینات منظم، خصوصاً برای افرادی که یک یا چند عامل خطر را دارند، می تواند علایم اولیه را تشخیص دهد و به افراد کمک نماید تا تغییرات لازم را برای به تأخیر انداختن یا جلوگیری از شروع دیابت نوع ۲ انجام دهند.
خطر دیابت را جدی بگیرید
در کشور ما حداقل ۱۴.۱۵ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال از بیماری دیابت رنج می برند که تعدادشان بیش از ۷.۵ میلیون نفر برآورد می شود. هم چنین حدود ۷۵ درصد افراد دیابتی کشور از بیماری خود آگاه هستند. هم اکنون از هر ۱۰ بزرگسال در سرتاسر جهان، یک نفر با دیابت زندگی می کند (حدود ۵۳۷ میلیون نفر) که حدودا نیمی از آنها از ابتلای خود به این بیماری باخبر نیستند. این امر فشار مضاعفی بر سیستم های بهداشتی وارد میکند. در خیلی از موارد، دیابت نوع ۲ و عوارض آنرا می توان با اتخاذ و حفظ عادات سالم به تعویق انداخت یا از آن پیشگیری کرد. عدم تشخیص و درمان بموقع، می تواند منجر به عوارض جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی شود.
کارشناسان بهداشت و درمان هشدار می دهند که با گسترش بیش از پیش عوامل خطرآفرین مانند فشار خون بالا، چاقی، اضافه وزن، چربی خون بالا دیابت به یک بیماری با تعداد زیادی مبتلا در جهان و به چالشی مهم برای بخش سلامت تبدیل شده است و بیم آن دارند که در سالهای نه چندان دور در صورت رعایت نکردن نکات لازم برای شناسایی و پیشگیری، حرکت چراغ خاموش این بیماری و عوارض ناشی از آن به مرحله بحرانی برسد.
سه نوع دیابت وجود دارد و در فرد مبتلا به دیابت گلوگز یا قند خون نمی تواند به سلول ها برسد و سطح آن در خون بیشتر می شود و با گذشت زمان لطمه های جدی به قلب، عروق، چشم ها، کلیه ها و اعصاب وارد می شود.
میزان ابتلاء در مازندران ۶ درصد بالاتر از میانگین کشوری
چاقی و اضافه وزن، بالا رفتن سن و سالمندی جمعیت همچون عوامل تأثیرگذار بر روند شیوع بیماری مزمن دیابت در جامعه بشمار می رود که مازندرانی ها با این چالش آشنایی کاملی دارند چونکه رتبه نخست شیوع این بیماری در کشور برای آنها است. مازندرانی ها به سبب این که گرفتار دیگر عوامل تأثیرگذار در ابتلاء به این بیماری قرار دارند از نظر میزان شیوع ابتلاء حدود ۶ درصد بالاتر از میانگین کشوری قرار دارند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران با بیان وضعیت ابتلای بالای مازندرانی ها به دیابت اظهار داشت: چاقی به همراه پیری جمعیت و سالمندی استان سبب شده در حوزه شیوع این بیماری رتبه اول در کشور را داشته باشیم.
عباس علیپور در گفت و گو با خبرنگار مهر اضافه کرد: مازندران از نظر میزان شیوع دیابت رتبه اول کشور را دارد و ۱۹.۸ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال به این بیماری مبتلا هستند و البته وضعیت ناخوشایند این بیماری در استان به همین جا ختم نمی گردد.
وی افزود: همین طور مازندران به سبب دارا بودن رتبه دوم چاقی و اضافه وزن کشور رتبه ششم شیوع پیش دیابتی کشور دارد و ۲۹ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال استان در معرض ابتلاء به این بیماری در آینده قرار دارند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران افزود: هم اکنون بیش از ۲۰۰ هزار بیمار دیابتی درشهرستان های تحت پوشش این دانشگاه شناسایی شده اند.
در حال حاضر بیش از ۲۰۰ هزار بیمار دیابتی درشهرستان های تحت پوشش این دانشگاه شناسایی شده اند
وی اعلام نمود: از مجموع یک میلیون و ۷۷۰ هزار و ۴۰۳ شهروند زیر پوشش بالای ۳۰ سال ۲۰۰ هزار و ۳۵۲ بیمار دیابت نوع ۲ شناسایی شد که ۱۱.۳ درصد جمعیت استان را شامل می شود.
علیپور گفت: در همین حال ۱۵۹ هزار و ۸۵۶ نفر معادل ۷۹.۸ درصد جمعیت استان مازندران حداقل یکبار در ۶ ماهه اول امسال مراقبت شده، و ۷۷ هزار و ۲۶۳ نفر معادل ۴۸ و سه دهم درصد افراد سطح مطلوب HbA۱C بیان کننده مطلوبیت مراقبتهای ارائه شده دارند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهار داشت: ۷۰ درصد مردم این استان گرفتار اضافه وزن و چاقی هستند و این خود عاملی برای افزایش بیماریهای غیرواگیر بشمار می رود و در ارزیابی های انجام شده این تعداد از افراد بالای ۱۸ سال مازندران گرفتار چنین وضعیتی هستند.
وی همین میزان چاقی در بانوان مازندران را بیش از آقایان اعلام نمود و اظهار داشت: زنان به سبب این که بیشتر پیرو سبک زندگی شهرنشینی قرار گرفتند شاهد چنین وضعیتی از نظر چاقی در آنها هستیم.
علیپور اظهار داشت: بررسی های اپیدمیولوژیک بیان کننده این است که دلیل شیوع بالای دیابت در مازندران، پیری جمعیت، طول عمر مناسب افراد دیابتیک به سبب مراقبت و درمان مطلوب، تغذیه نامناسب، چاقی و اضافه وزن و کم تحرکی است.
دیابت، علت اول و آخر نارسایی کلیه
فوق تخصص نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی مازندران به خبرنگار مهر اظهار داشت: کلیه ها، اعضای کوچک و پر اهمیت بدن انسان هستند که هر ۲۴ ساعت در مجموع حدود ۲۰۰ لیتر از مایعات بدن را تصفیه و به جریان خون باز می گردانند که حدود ۲ لیتر مایع بصورت ادرار از بدن دفع می شود در صورتیکه باقی مانده یعنی حدود ۱۹۸ لیتر به بدن برمی گردد.

فرهاد غلامی اضافه کرد: ۲ علت مهم برای نارسایی کلیه ها یا مرحله نهایی بیماری کلیه یکی دیابت نوع ۲ یا دیابت بزرگسالان دیگری فشار خون بالاست و زمانی که این بیماریها با درمان مراقبت شوند، بیماریهای کلیه در رابطه با آنها می توانند پیشگیری شوند یا سرعت آنها کم شود.
این فوق تخصص نفرولوژی نارسایی کلیه ها را با علائمی نامحسوس نظیر بالا رفتن کراتین در خون و فشار خون بالا ذکر کرد و اظهار داشت: با انجام آزمایش های خون و ادرار برای اندازه گیری کراتین به عنوان ماده ای که بوسیله کلیه های سالم از خون خارج می شود، می توان بیماری را تشخیص داد.
وی با اشاره به این که بیماری مزمن کلیه (CKD) یک بیماری غیرواگیر است، اضافه کرد: این بیماری بر ۱۰ درصد از افراد در سرتاسر جهان تأثیر می گذارد و هر چند غیر قابل درمان است اما شدت بیماری می تواند متفاوت باشد و موجب می شود بیمار نیاز به مراقبت پیدا کند.
غلامی افزایش آگاهی در مورد کلیه های، غربالگری تمام بیماران مبتلا به دیابت و فشار خون بالا، تشویق رفتارهای پیشگیرانه را کارهای ضروری و لازم برای کنترل بیماری نارسایی کلیه در جامعه عنوان نمود.
به گزارش سلامت باشی به نقل از مهر، هم اکنون مازندران جزو ۲ استان اول کشور از حیث پیری جمعیت است که به باور صاحبنظران با ادامه افول ازدواج و فرزندآوری و افزایش اقشار سالمند چالش های اجتماعی قابل توجهی طی چند دهه آینده گریبان گیر این دیار خواهد شد.
مازندران پس از گیلان پیرترین استان کشور بشمار می رود و از طرف دیگر داده های آماری نهادهای متولی امر بیان کننده این است که روند پیری جمعیت مازندران حدود سه دهه آینده آنچنان گریبانگیر این استان خواهد شد که در آن زمان چهره های پیر بیشتری به نسبت چهره های جوانان، نوجوانان و میانسال را در جامعه شاهد خواهیم بود.
سرعت پیری جمعیت مازندران اکنون آنچنان بالاست که میانگین های کشوری را در نوردیده است بطوریکه میانگین جمعیت سالمندی کشور حدود ۱۰ درصد است و این رقم در استان ۱۵ درصد است و متأسفانه مازندران در این زمینه جزو استان عنوان دار کشور بشمار می رود و با نگاهی به آمارهای موجود این مساله دور از ذهن نیست که ناقوس پیرترین استانهای برای چند سال آینده مطمنا برای مازندران نواخته خواهد شد.


منبع:

1402/09/01
14:28:30
5.0 / 5
216
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
salamatbashi.ir - مالکیت معنوی سایت سلامت باشی متعلق به مالکین آن می باشد