سلامت باشی SalamatBashi.ir
رییس سازمان غذا و دارو اعلام كرد

واردات واكسن آنفلوآنزا در انتظار تخصیص ارز

واردات واكسن آنفلوآنزا در انتظار تخصیص ارز

رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به برخی نگرانی ها از وقفه بوجود آمده در تأمین ارز دارو و تجهیزات پزشكی، در عین حال درباره زمان توزیع واكسن آنفلوآنزا در آستانه فصل سرد سال اظهار داشت: هم اكنون به میزانی واكسن را وارد كرده ایم و در كشور موجود است، اما برای واردات ما بقی واكسن ها به تخصیص ارز نیاز داریم.


به گزارش سلامت باشی به نقل از ایسنا، دکتر محمدرضا شانه ساز در نشست خبری که با فعالان حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار داشت: از همه دست اندرکارانی که در سخت ترین بحران ها و مشکلات وزارت بهداشت را یاری کردند که بتواند اقلام حیاتی و نیازهای ضروری بیماران را تأمین کند، سپاسگزارم. به هر حال ما سال ۱۳۹۸ را با یک سیل بی سابقه آغاز کردیم که به تبع آن مصرف اقلام ضروری دارو و تجهیزات پزشکی به صورت ویژه ای احساس و تأمین شد. در طول سال هم مانند گذشته، بحث تحریم های ظالمانه ای مطرح بود که بدون رعایت قوانین و عرف بین المللی، تأمین دارو و تجهیزات مورد نیاز بیماران را هدف قرار داده بود.

سخت ترین تحریم ها و سختگیریها در تبادلات مالی با ایران
وی اضافه کرد: سخت ترین تحریم ها و سختگیری ها در تبادلات مالی با کشور جمهوری اسلامی ایران در دستور کار دشمنان مان قرار گرفت و علاوه بر اینکه خودشان همکاری نداشتند، هر کشور بی طرفی هم که می خواست با ما تبادلات دارویی داشته باشد، به سختی مورد بازخواست قرار می گرفت و گرفتار مشکل جدی می شد.

۷۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی در سال ۹۸
وی اضافه کرد: همینطور پارسال برگزاری با شکوه و بی نظیر مراسم اربعین و حضور ۳.۵ میلیون زائر اربعین را داشتیم که نیازمند تدارکات ویژه و تأمین فوق العاده اقلام دارویی و تجهیزاتی بود. در ادامه هم بحث نیاز بیماران و شیوع بی سابقه آنفلوآنزای H۱N۱ را داشتیم که لزوم تأمین اقلام مورد نیاز را شاهد بودیم. در ماه های پایانی سال هم بحث شیوع جهانی ویروس کرونا را داشتیم که کشور ما به علت اینکه در تحریم قرار داشت و در این حوزه با مشکلات جدی مواجه می شد. شاهد بودیم که خیلی از کشورهای صاحب نام و صاحب صنعت در تأمین و تدارک اقلام برای مردم خودشان گرفتار مشکل شدند، اما در کشور ما با کمترین چالش تأمین اقلام را پشت سر گذاشتیم و این اتفاق بعنوان یک برگ افتخار برای کشور ما به ثبت رسید. این افتخارات حاصل نشد، مگر به علت توانمندی ما در تأمین اقلام مورد نیازمان از جانب صنعتگران و تجار و واردکنندگان اقلام حیاتی که علیرغم همه این مشکلات شاهد بودیم که برخلاف اینکه ۳.۶ میلیارد دلار برای ارز سال ۱۳۹۸ پیشبینی شده بود خوشبختانه توانستیم ۷۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی ایجاد نماییم.

نگرانی تأمین کنندگان دارو از وقفه در تأمین ارز
شانه ساز افزود: ماحصل همه این افتخارات حضور صنعتگران بود که واقعا مجاهدت کردند. با عنایت به این که طی چند روز گذشته شاهد بودیم که وقفه مختصری در تأمین ارز حاصل شد، واقعا سندیکاهای تأمین کننده نگران شدند و در جلسه بسیار مفصلی که با وزیر بهداشت داشتند، نگرانی عمده همه آنها تأمین و تدارک نیازهای ضروری مردم بود. در این نشست تولیدکنندگان مواد اولیه دارویی، تولیدکنندگان و تأمین کنندگان دارو و تجهیزات پزشکی و تجار و وارداکنندگان دارو و تجهیزات پزشکی حضور داشتند و نگرانی هایشان را با وزیر بهداشت در بین گذاشتند.

توافق با بانک مرکزی
رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه ما هم توضیحات لازم را دادیم، اظهار داشت: ما طی ماه های گذشته به صورت مفصل پیگیری ها و مکاتباتی را وزیر بهداشت با رئیس جمهور، معاون اول و رئیس بانک مرکزی انجام داده بودند که منجر به دستور رئیس جمهور و تشکیل جلسات مداوم و مکرر طی هفته های اخیر شده بود. خوشبختانه به علت پیگیری ها و توجهی که به اهمیت مبحث در کشور جلب شد، طب هفته و روز گذشته جلسات مفصلی را داشتیم و در زمینه تأمین ارز مورد نیاز برای شرکت های دارویی و تجهیزات پزشکی توافقات خوبی را در بانک مرکزی با همکاران مان داشتیم.

قول می دهیم مشکلی ایجاد نشود

بانک مرکزی شرکتهای دارویی و تجهیزاتی را یاری کند
وی اضافه کرد: در عین حال منابع ارز و ذخایری که در خارج وجود دارد، می تواند پاسخگوی نیاز ما در تأمین این اقلام باشد. خطاب به بیماران اعلام می کنم که همانطور که در سال ۱۳۹۸ علیرغم تمام مشکلاتی که به وجود آمد، حتی اجازه ندادیم که یک عمل ضروری و الکتیو کنسل شود و دارو و تجهیزات مورد نیاز تأمین شد، قول می دهیم که سال جاری هم با پیگیری هایی که انجام شده، هیچ مشکلی در این حوزه ایجاد نشود. البته خواهش و تقاضای ما از همکارانمان در بانک مرکزی که همواره کنار ما بوده اند، این است که با در نظر گرفتن شرایط خاص بین الملل و اینکه همه ما واقف شده ایم که دشمنان ما وقفه در تأمین دارو و تجهیزات پزشکی ما را بعنوان اولویت خودشان قرار دادند، همچنان اولویت مناسبی را برای حوزه دارو و تجهیزات خصوصا در بخش مواد اولیه و تولید قائل شوند و شرکت ها را یاری کنند تا بتوانند نیازهای ضروری را تأمین کنند و دو الی سه درصد دارویی را که باید از منابع خارجی وارد نماییم، بتوانیم بموقع به نیاز بیماران پاسخ دهیم و وقفه ای ایجاد نشود.
وی تصریح کرد: ما مطمئن هستیم که پتانسیل هایی که در کشور وجود دارد، زیاد است. کمااینکه در عرصه کرونا دیدیم که هم در حوزه تجهیزات پزشکی مورد نیاز توانستیم با یک افزایش ظرفیت چند ده برابری نیاز کشور را برطرف کردیم و حتی در خیلی از اقلام آمادگی صادرات بوجود آمد و تبدیل به صادرکننده شدیم. در زمینه دارو هم دیدیم که خیلی از داروهایی که در کشور سابقه تولید نداشت، به محض اینکه عنوان شد که می تواند در درمان کرونا مورد استفاده قرار گیرد، تمام آن اقلام در کشور به تولید داخل بدل شد و حتی مواد اولیه عمده آنها هم در داخل تولید شد. ازاین رو مطمئن هستیم که ظرفیت های که می تواند از هر تنگنا و گردنه سختی عبور کند و اجازه ندهد که بیماران با مشکل خاصی مواجه شوند. به هر حال از همه صنعتگران، تولیدکنندگان، بازرگانان که در زمینه تأمین نیازهای بیماران تلاش می کنند، سپاسگزارم و امیدوارم که خداوند توفیق دهد که بتوانند هر بد اخلاقی و شرارتی که از جانب دشمنان مان اعمال می شود، خنثی کنند و با تاکید بر توان داخلی و همدلی که در داخل وجود دارد، سربازان افتخارآمیزی برای ملت ایران باشند. مطمئن هستم که با هماهنگی های بوجود آمده در ماه های آینده عقب ماندگی های ارزی را جبران کرده و در زمینه تأمین دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز کشور مشکلی نخواهیم داشت.

واردات بخشی از واکسن های آنفلوآنزا در انتظار تخصیص ارز
شانه ساز در پاسخ به سوال ایسنا، درباره توزیع واکسن آنفلوآنزا هم اظهار داشت: برای واردات واکسن آنفلوآنزا از اواخر سال قبل و ابتدای سال جاری برنامه ریزی کردیم که خوشبختانه با پیگیری شرکت ها توانستیم به میزان مورد نیاز کشور واردات را پیشبینی نماییم. باید توجه کرد که سال قبل ۲۵۰ هزار عدد واکسن را برای گروه هایی که تزریق این واکسن برایشان ضروری می باشد، مانند افراد مسن، بیماران پیوندی، قلبی-تنفسی، زنان آبستن و... پیشبینی کردیم که سال جاری به ۲.۵ میلیون عدد رسیده است.
وی اضافه کرد: برای سایر افراد هم نسبت به سال قبل افزایش قابل توجهی داشتیم و از حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار واکسن سال قبل سال جاری به بالغ از بیشتر از ۱۰ میلیون نفر واکسن رسیده است. البته سال جاری به علت رعایت فاصله گذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و شست و شوی مداوم دست ها و عدم حضور مردم در اجتماعات و مراسم های عروسی و عزا احتمال آلودگی به ویروس آنفلوانزا بسیار کمتر از سال قبل خواهد بود. به هر حال ما تلاش کردیم که پیشبینی های لازم را انجام دهیم و میزانی که از جانب معاونت بهداشتی برآورد می شده، تأمین نماییم.
شانه ساز اظهار داشت: انشاالله اگر اگر ارز داده شود واکسن بموقع در کشور وارد و توزیع خواهد شد. البته در حال حاضر به میزانی واکسن را وارد کرده ایم و در کشور موجود است، اما برای واردات ما بقی واکسن ها به تخصیص ارز نیاز داریم. در جلسه ای که با همکارانمان در بانک مرکزی داشتیم، قول دادند که این ارز تأمین می شود و تا پیش از آخر شهریور می توانیم این واکسن را در کشور داشته باشیم و نگرانی از این بابت نباشد. بالاخره زمان مصرف واکسن آنفلوآنزا عموما مهر و آبان است که در این بازه زمانی آنرا وارد می نماییم. ۲.۵ میلیون برای مراکز بهداشتی و درمانی و مابقی هم در داروخانه های سراسر کشور توزیع می شود.

وضعیت واکسن کرونا
شانه ساز درباره وضعیت تأمین واکسن کرونا هم اظهار نمود: تلاش اصلی ما در حوزه واکسن کرونا، بحث تولید داخلی آن است. چند شرکت دانش بنیان در کشور در تلاش هستند و دارند با روش های متفاوت تولید به موازات یکدیگر پیش می روند تا واکسن کرونا را تولید کنند. هدف گذاری ما تأمین از تولید داخل است. باید توجه کرد که هنوز هیچ کمپانی و شرکتی تولید نهایی و قابل عرضه واکسن کرونا را انجام نداده و عموما در حال انجام مطالعات بالینی هستند. قیمت هایی هم که در این حوزه در دنیا مطرح می شود، بسیار متفاوت می باشد که مبین این است که هنوز در هیچ کشوری نمی توانیم به صورت قطعی درباره تولید واکسن کرونا اظهارنظر نماییم. برخی هم تاریخ هایی را برای تولید واکسن کرونا اعلام می کنند که بیشتر کاربرد سیاسی دارد تا کاربرد داروسازی. امیدواریم در کشور ما هم با نظارت مستقیم وزیر بهداشت و پیگیری های سازمان غذا و دارو در اسرع وقت بتوانیم این واکسن را در کشور داشته باشیم. در عین حال پیگیریم با تأمین اعتبارات مورد نیاز از منابع خارجی هم که امکان دارد زودتر از ما به تولید واکسن کرونا برسند، بخشی از نیاز کشور را برای گروه های خاص و ضروری تأمین نماییم. در این بُعد بحث واردات و تأمین از منابع خارجی را هم در دست اقدام داریم و پیگیری های لازم را انجام می دهیم.
شانه ساز در ادامه در پاسخ به سوالی درباره حل مشکل تخصیص ارز از جانب بانک مرکزی و میزان ارز مورد نیاز برای دارو و تجهیزات پزشکی تا آخر سال، اظهار داشت: من عین واقعیتی را که حاصل شده است، مطرح کردم. نگرانی دوستان ما که دست اندرکاران تولید و تأمین اقلام هستند، بیان شد. دوستان نگرانند. چونکه در ماه های گذشته نسبت به اعداد و ارقامی که انتظار داشتند و مورد تقاضایشان بوده و حداقل ها تأمین نشده بود و دوستان این نگرانی را داشتند. در عن حال ما هم پیگیری کردیم. ما هیچ وقت خلاف واقع صحبت نکرده ایم. به هر حال تأمین ارز مورد نیاز دارو و تجهیزات پزشکی در ماه های گذشته با برنامه ریزی که انجام شده بود، مقداری متفاوت بود. ما هم پیگیری هایمان را انجام دادیم و در جلساتی که هفته یا ماه گذشته داشتیم، دوستان قول دادند که این کمبودها را برطرف کنند.

وعده بانک مرکزی برای تأمین 360 میلیون دلار
وی اضافه کرد: پارسال علیرغم پیشبینی حدود 3.6 میلیارد دلاری با حدود 700 میلیون دلار صرفه جویی ارزی، تأمین دارو و تجهیزات را انجام دادیم، بدون اینکه حتی یک بیمار پشت در اتاق عمل بماند و یا برای تأمین دارویش نسخه به دست و بلاتکلیف مانده باشد. برای سال جاری هم 2.5 میلیارد دلار برای حوزه دارو و تجهیزات پزشکی پیشبینی شده است. در جلسه ای که روز گذشته داشتیم، حدود 360 میلیون دلار از منابع مختلف بانک مرکزی کارسازی کردند و قول دادند که این میزان در اختیار گذاشته شود که این می تواند بخش مهمی از نگرانی ها را برطرف کند.

کارشکنی دشمنان در تأمین دارو از جانب ایران
رییس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوالی درباره پرداخت بخشی از منابع ایران در انگلیس از جانب این کشور، اظهار داشت: منابع ما در خارج از کشور، قابل توجه است. فقط بحث انگلیس نیست. بلکه سال هاست که ده ها میلیارد یورو در خارج از کشور ارز داریم. اگر شیطنت ها و شرارت ها نبود، هیچ یک از این موضوعات پیش نمی آمد. عده ای دارند مانع می شوند و حتی علیرغم صحبت هایی که در لفظ و کلام دارند و می گویند ما دارو و تجهیزات پزشکی را مشمول تحریم نمی دانیم، اما برای تأمین این اقلام هم کارشکنی می کنند. کارشکنی هم منحصر به امروز و روز گذشته نیست، بلکه سال هاست این اتفاق می افتد. اگر توانمندی ما در تولید داخلی این اقلام نبود، یقینا می توانستند اهداف شوم شان را عملی کنند، اما تا امروز به لطف خداوند و با مجاهدت تولیدکنندگان این اتفاق رخ نداده است. تأمین کنندگان و بازرگانان ما در بسیاری موارد با از خود گذشتگی و بدون نگاه به سود شخصی فعالیت می نمایند و از این به بعد هم مشکلی نخواهیم داشت. منابع انگلیس هم اینطور نیست که بخواهد ما را امیدوار یا ناامید کند. منابع ما در خارج از کشور زیاد است که با تلاش و پیگیری هایی که در سطح بانک مرکزی، وزارت خارجه و... انجام می شود، می توانیم آنها را آزاد کرده و اقلام مورد نیاز برای تولیدمان را از این مسیر تأمین نماییم.

ثبت و سفارش تأمین داروی بیماران پیوند
شانه ساز در پاسخ به سوالی درباره وضعیت تأمین داروی مای فورتیک برای بیماران پیوندی، اظهار داشت: تمام برنامه ریزی ها و ثبت سفارش ها برای این دارو انجام شده و امیدواریم با تأمین ارزی که دارد انجام می شود، کمبود و نگرانی بابت این دارو رفع گردد. البته این دارو، داروهای مشابهی هم دارد و از همکاران پزشک خواهش می کنم که در درجه اول برای بیماران جدید و بعد هم برای بیمارانی که از قبل مصرف می کردند، اقلامی که خیلی از آنها تولید داخلی شده اند را مورد نظر قرار دهند که می تواند خیلی از دغدغه ها و دل نگرانی های هموطنان مان را کم کند. هرچند هنوز برخی همکاران پزشک توجه نمی کنند و منجر به افزایش دل نگرانی ها می شوند. در درجه اول برنامه ریزی ما تأمین این اقلام و در درجه دوم تولید آنها در کشور است تا ضریب اطمینان مان در این عرصه ها بخصوص در زمینه مای فورتیک بیشتر شود.

شانه ساز درباره انتشار آمارنامه دارویی و رصد نیازها و تخصیص ارز با عنایت به آن اظهار داشت: ما در وزارت بهداشت به صورت مرتب میزان موجودی اقلام دارو و تجهیزات پزشکی و محصول سازها یا ماده اولیه را رصد می نماییم و همه حلقه های زنجیره تأمین دارو و تجهیزات پزشکی سالی چند بار به صورت تکنیکال، نرم افزاری و با برگزاری جلسات حضوری کنترل می شوند. بر همین مبنا می توانیم به صورت مرتب برآورد نماییم که چه میزان دارو و تجهیزات پزشکی بخصوص از نوع مصرفی در کشور نیاز داریم. بر این اساس اولویت ها تعیین می شود و متوجه می شویم که از هر قلم دارو و تجهیزات پزشکی چه میزان موجودی و نیاز داریم و بر مبنای آن برنامه ریزی می نماییم. حال اگر در راه تأمین اتفاقی بیفتد، مانند کرونا، سیل یا شیوع آنفلوانزا امکان دارد برنامه ریزی ها را گرفتار چالش کند. ازاین رو باید همیشه ظرفیتی را بیشتر از نیاز معمول ببینیم تا افزایش مصرف باعث کمبود نشود که همکاران ما این اقدامات را انجام می دهند. آنچه مورد مناقشه شده و شرکت ها را نگران کرده، آن است که بر مبنای ثبت سفارش ها و روال معمول سال های گذشته، ارز تأمین نشده و این باعث دل نگرانی و برگزاری جلسه امروز با وزیر بهداشت شده است و امیدواریم همانطور که بارها اعلام نموده ام با توافق های صورت گرفته با بانک مرکزی نگرانی ها برطرف شود.
شانه ساز اضافه کرد: اگر 360 میلیون دلار ارزی که وعده تخصیص آن داده شده است، بخشی از آن ریال عمان هم هست، تحقق پیدا کند، می تواند نیازها و نگرانی شرکت های تأمین کننده را کامل برطرف کند.
شانه ساز درباره خرید واکسن کرونا و تأمین ارز آن، اظهار داشت: ما در زمینه واکسن کرونا مذاکراتی با چند کشور و چند کمپانی انجام داده ایم. البته هنوز سوالات و ابهامات زیادی درباره کیفیت و کمیت واکسن های کرونای تولیدی در دنیا وجود دارد. طبق دستور آقای رئیس جمهور اگر منبع مطمئنی پیدا شود و زمینه ای برای توافق ها و همکاری ها صورت گیرد، تأمین ارز خارج از میزان ارز تخصیصی دارو و تجهیزات پزشکی بوده و برای تخصیص این ارز برنامه ریزی شده است و ارز واکسن کرونا طبق دستور رئیس جمهور از سایر محل ها تأمین خواهد شد.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره صادرات دارو و تجهیزات پزشکی هم اظهار نمود: صادرات رسمی ما حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیون دلار توانسته ایم صادرات داشته باشیم. یکی از اشکالات صادرکنندگان ما این است که از آنجایی که خرید دارو و تجهیزات پزشکی برخلاف سایر کالاها به صورت امانی است، زمان بازگشت ارز احتیاج به مدت طولانی تری دارد و یکی از درخواست های صادرکنندگان در جلسه امروز با وزیر بهداشت این بود که زمان بازگشت ارز دارو و تجهیرات پزشکی را بانک مرکزی طولانی تر در نظر بگیرد.
شانه ساز افزود: البته به علت مزیت کیفی و قیمتی که در کشور داریم، همواره بخش اعظم تولیدات مان به صورت غیر قانونی به خارج از کشور قاچاق می شود که عدد آن بسیار بزرگتر از صادرات قانونی دارو و تجهیزات پزشکی است. در تلاش هستیم با عملیاتی کردن سامانه های مختلف مانند تی تک این میزان را به حداقل برسانیم. باید بدانیم که اگر برنامه صادراتی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی داشته باشیم، ارزآوری و ارزش افزوده در این عرصه بسیار بسیار بالاتر خواهد بود. بالاترین ارزش افزوده در کالاهای صادراتی مربوط به کالاهای حوه سلامت یعنی تجهیزات پزشکی و دارو و در مرحله بعد آرایشی بهداشتی و غذایی است.



1399/06/16
22:54:31
5.0 / 5
1702
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سلامت باشی سلامت باشی
salamatbashi.ir - مالکیت معنوی سایت سلامت باشی متعلق به مالکین آن می باشد