معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی تبریز:

ایجاد بیش از ۲۰۰ نوع بیماری در اثر مصرف غذای ناسالم

ایجاد بیش از ۲۰۰ نوع بیماری در اثر مصرف غذای ناسالم

به گزارش سلامت باشی، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز اظهار داشت: مصرف غذای سالم اهمیت بسیاری دارد چونکه 200 نوع بیماری در اثر مصرف غذای ناسالم ایجاد می شود.



به گزارش سلامت باشی به نقل از مهر، مسلم نجفی روز دوشنبه در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی غذا برگزار شد، اظهار داشت: غذای سالم زیر بنای سلامت جامعه است چونکه طبق فرمایش پیامبر اکرم (ص) امنیت و سلامتی از موارد غفلت شده در جامعه هستند.
وی افزود: شرایطی که از نظر اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در دنیا حاکم شده، باعث شده است تا تامین و تهیه مواد غذایی با چالش مواجه شود، بحث اقلیمی و خشکسالی های شدید، جنگ اکراین و روسیه و شیوع ویروس کرونا نشان داد که تامین مواد غذایی آسان نیست و ممکنست با چالش های جدی مواجه شود چونکه کشورهای بسیاری در تامین مواد غذایی با مشکل مواجه گشتند اما به لطف الهی اتفاقی در کشور ما نیافتاد و مدیریت شد.
وی در ارتباط با اهمیت غذای سالم اضافه کرد: بیش از ۲۰۰ بیماری با مصرف غذای ناسالم ایجاد می شود، از اسهال گرفته تا بیماریهای پیشرفته ای چون سرطان و حتی قسمتی از ناباروری، فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و تنفسی با مصرف غذای ناسالم مرتبط هستند.
نجفی اشاره کرد: هر ساله ۶۰۰ میلیون نفر به سبب مصرف غذای ناسالم بیمار می شوند و ۴۳۰ هزار نفر آنها فوت می کند که رقم بالایی است و اهمیت غذای سالم را نشان میدهد.
وی اظهار داشت: ۱۶ اکتبر روز جهانی غذا است و شعار امسال سازمان بهداشت جهانی «توسعه پایدار جهانی برای دسترسی به غذای کافی و مغذی» است و تمامی دولت ها متعهد هستند تا غذای کافی و سالم را تامین کنند؛ استان ما نیز خوشبختانه از قطب های تولید مواد غذایی در کشور است که نزدیک به هزار کارخانه متوسط و بزرگ تولید مواد غذایی دارد و جزو بهترین های این عرصه در کشور است.
وی بیان کرد: سال ۱۴۰۰ محصولات غذایی استان ما به ۳۴ کشور صادر شد و در شش ماه سال جاری نیز به ۴۴ کشور صادر شد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز در رابطه با عملکرد یک سال اخیر این معاونت اظهار داشت: ۱۷۰ همکار در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز مشغول به کار هستند، مدیریت و نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی، مدیریت نظارت بر مواد دارویی و تحت کنترل و لابراتوار های کنترل مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی از بخش های مهم سازمان هستند و تجهیزات و ملزومات پزشکی شامل تجهیزات سرمایی در معاونت درمان و غیر سرمایی در معاونت غذا و دارو بررسی شده و اداره نظارت بر داروهای سنتی و نظارت بر قاچاق داروها نیز زیر نظر ما است.
وی اظهار داشت: ۵۳۴۸ گواهی بهداشت برای صادرات مواد غذایی، آشامیدنی و بهداشتی صادر شد که مجموعه آزمون هایی را که سلامتی و ایمنی ماده غذایی را تضمین می کنند را انجام دادیم و موجب شد تا درآمد و اشتغال بصورت قابل قبولی در استان ما حفظ شود.
وی افزود: ۸۰۷ پروانه ساخت برای محصولات خوراکی و آشامیدنی صادر شد، ۱۳۰ کارخانه استان ما گواهی بین المللی داشته و ساختار مدیریتی آنها شامل کنترل شدید ایمنی مواد غذایی است همین طور ۱۰۰۰ واحد فعال تولید مواد غذایی داریم که احیانا برخی به دلایلی غیر فعال شده باشند البته ما بدنبال کمک کردن به آنها هستیم تا مشکلات آنها برطرف شود.
نجفی افزود: یکی از وظایف سازمان غذا و دارو نظارت است، در یک سال اخیر بیش از ۵۱۳۰ مورد نظارت و ۳۷۷۸ مورد نمونه برداری از واحدهای تولیدی مواد غذایی انجام شد که ۷۹ واحد خوراکی و آشامیدنی به مراجع قضائی معرفی و ۳۱ کالا معدوم شدند.
وی اظهار داشت: بحث پایش محصولات غذایی در سطح عرضه بسیار مهم می باشد، ۲۵ ماده غذایی پر مصرف و ۵۰ محصولات آرایشی و بهداشتی در سطح عرضه برای نمونه برداری ارسال شد، دانشگاه های تیپ یک محصولات مشخص را نمونه برداری می کنند که یکی از اهرم های پایش مواد غذایی در سطح ایمنی است و بصورت تصادفی و مستمر به انجام می رسد.
اجرای برنامه پایش محصولات کشاورزی برای حدود ۳۰ محصول پر مصرف
وی تصریح کرد: اجرای برنامه پایش محصولات کشاورزی برای حدود ۳۰ محصول پر مصرف از اقدامات بعدی ما است چونکه قطب تولید مواد غذایی در زمینه کشاورزی و دامی هستیم.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز اشاره کرد: کاهش نمک برنامه دیگر ما بود که نمک، قند و اسید چرب غیر ترانس از عاملین ایجاد کننده بیماریهای غیرواگیر و قلبی و عروقی است و طبق برنامه عملیاتی وزارت بهداشت در ضمن پنج سال موظف هستیم ۲۰ درصد نمک را در پروانه های ساخت مواد غذایی صنعتی تولیدی کاهش دهیم.
وی اضافه کرد: کاهش ۲۰ درصدی قندهای ساده در پروانه ساخت مواد غذایی نیز از دیگر موارد است، اسید چرب ترانس از دیگر ترکیباتی است که در مواد غذایی تولیدی، ایمنی را کمرنگ و سبب ایجاد بیماری می شود و باید ۲۰ درصد هم کاهش اسید چرب ترانس را داشته باشیم.
وی متذکر شد: اهمیت چراغ راهنمای تغذیه ای در انتخاب ماده غذایی مناسب هر فرد از دیگر موارد است، درج این چراغ راهنما از سال ۱۳۹۴ شروع شد که به طور معمول بر روی محصولات غذایی درج می شود و میزان قند، چربی، نمک و اسیدهای چرب غیر ترانس را نشان میدهد تا فرد قدرت انتخاب داشته باشد؛ رنگ سبز نشان دهنده ی مقدار اندک ماده مضر، نارنجی متوسط و قرمز بیش از اندازه است.
نجفی اشاره کرد: غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک در نان لواش، سنگک غیر آزادپز و تافتون ۱۰۰ درصد عملیاتی شد تا کمبودها رفع گردد، این موارد ادعا نبوده و آزمون شده و تأیید شده است.
وی اظهار داشت: غنی سازی شیر و ماست با ویتامین دی از دیگر موارد مهمست چونکه با کمبود ویتامین دی در کشور مواجه هستیم و افراد در فضاهای سربسته زندگی می کنند و یک معضل بزرگی است؛ بدین سبب غنی سازی تعداد اندکی از محصولات را جزو برنامه گذاشته و دنبال می نماییم.
وی افزود: با بهره گیری از انواع سامانه ها در وقت ارباب رجوع و هزینه ها صرفه جویی کردیم که قسمتی از درخواست های مراجعین با این شرایط به انجام می رسد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ادامه بیان کرد: سامانه TTAC سامانه ای برای ترخیص، رهگیری و شناسایی اصالت و جلوگیری از قاچاق کالا است که پر قدرت و پر کاربرد است و در شناسایی کالاها کاربرد بسیاری دارد.
وی افزود: هموطنان می توانند با ارسال کد uid بیست رقمی کالا به سامانه TTAC یا شماره پیامک ۲۰۰۰۸۸۲۲، یا حذف بارکد و وارد کردن کد ۱۶ رقمی به سامانه از مشخصات کالا باخبر شوند البته اپلیکیشنی نیز به همین دلیل طراحی شده است.
وی تصریح کرد: در حوزه ی پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور نیز وظایف خودرا انجام می دهیم اما ایده آل نیست و کارهای بسیاری باید صورت گیرد، از استانهای هستیم که بالاترین نشان سلامت را دریافت کرده است که نماد سیب سلامت بالاترین آنها بود و الان ۲۳ محصول ما این تندیس را دریافت کرده اند.
نجفی تصریح کرد: بیماری غذایی چندانی تا حالا در کشور نداشته ایم و مواد غذایی کمبود نداشته و بحران ایجاد نشده است چونکه قطب تولیدی مواد غذایی در استان ما و دیگر استانها برقرار است و طبق آماری وزارت جهاد کشاورزی به مرز خودکفایی رسیده ایم و کمبود اقلام غذایی نداشته ایم.
وی اضافه کرد: در لابراتوار کنترل مواد غذایی، بهداشتی و دارویی کالاها بررسی می شوند تا صادرات و مجوز تولید صورت گیرد که طی یک سال اخیر نزدیک به ۹۰۰۰ نمونه در لابراتوار کنترل شده است که ۳۵۳۳ قلم آنها در زمینه خوراکی و آشامیدنی بودند.
وی اظهار داشت: امکان صدور مجوزها واحد تولید ماده غذایی توسط چندین ارگان بررسی می شود و در نهایت به سازمان غذا و دارو می رسد و ما متعهد هستیم تا غذای امن و سالم به مردم تحویل دهیم و اگر سختگیری می شود، از قانون است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز اشاره کرد: در توزیع شیر مدارس، سازمان غذا و دارو به عنوان واحد نظارتی عمل می کند، این که مدارس پول دارند که توزیع کنند یا نه به ما مربوط نیست و فقط سلامت آن بر عهده ما است.
وی افزود: کشورهای دیگر استانداردهای مختلفی دارند و سازمان استاندارد متولی است که استانداردهای آن کشور را ثبت کند و بر طبق این که مقصد صادرات ما کجاست، باید موارد را رعایت نماییم.
وی افزود: نوشابه ها سه نوع هستند؛ معمولی، رژیمی و بااستفاده از قند مصنوعی که کالری ندارد اما شیرین است و در محافل علمی ثابت شده است که این هم سبب چاقی می شود اما از روی برچسب آن می توان مقدار قند آنرا تشخیص داد که اگر برچسب آن درست نباشد، از ما شکایت می شود.
وضعیت کیفیت و کمبود داروها
نجفی همین طور در ارتباط با کیفیت داروها نیز اظهار داشت: باوری در ذهن مردم به وجود آمده است که داروهای خارجی بهتر است اما باید طبق مستند علمی این حرف ثابت شود و برای سخنان خود مبنای علمی داشته باشیم چونکه بخشی به سبب ناآگاهی می گویند داروی خارجی بهتر است البته محصول به محصول متفاوت می باشد.
وی اظهار داشت: یارانه دارو باید به مصرف بندی نهایی برسد و در طرح دارویار قصد داشتیم تولید محصولات داخلی افزایش یابد چونکه در حوزه ی تامین ارز با مشکل مواجه هستیم و این طرح کمک می نماید تا میلیونها نفر از مردم تحت پوشش بیمه قرار بگیرند و افزایش قیمت به بیمار تحمیل نمی گردد و تفاوت قیمت را سازمان بیمه گر پرداخت می کند.
وی افزود: در طرح دارویار سامانه بیمه این امکان را فراهم نمود تا افرادی که از دارویی بصورت مداوم استفاده می نمایند، امکان تمدید آن برای دو دوره وجود داشته باشد.
نجفی همین طور یا اشاره به کمبود دارو اظهار داشت: کمبود دارو تنها مربوط به استان ما نیست و در کل کشور بصورت مقطعی و سیال کم و زیاد می شود و همیشه این مورد بوده است، این که بصورت ایده آل صد در صد باشد نبوده است اما عمده کمبودها کشوری بوده و روزانه پیگیری می شود.
وی افزود: کمبود آنتی بیوتیک ها کشوری بوده که مشکل تامین مواد اولیه آنست و وزارت بهداشت به جد پیگیر آنست، مشکل بعدی نیز قیمت گذاری است البته توافق شده و تولید شروع شده است.
وی در آخر اشاره کرد: برخی از کمبودها از نظر علمی اعتبار ندارند برای مثال اکر آزیترومایسین ۱۰۰ میلی گرم، کم باشد بجای آن می توان از ۵۰ میلی گرم استفاده کرد؛ بدین سبب برخی از آنتی بیوتیک ها را می توان بجای هم استفاده نمود.







منبع:

1401/07/26
10:01:49
5.0 / 5
239
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
salamatbashi.ir - مالکیت معنوی سایت سلامت باشی متعلق به مالکین آن می باشد